Muziek en herstel

Noord-West-Vlaanderen
Dingen beter begrijpen

In deze cursus bekijken we wat muziek kan betekenen in ons herstelproces.

In de eerste sessie staan we stil bij de impact van muziek in ons dagelijks leven. Volgens wetenschappelijk onderzoek remt muziek de aanmaak van stresshormonen. Muziek maakt dat eenzame mensen zich minder alleen voelen en werkt verzachtend op fysieke pijn. Kortom: muziek heeft invloed op ons gedrag, lichaam en geest.

In de tweede sessie staan we stil bij de betekenis van herstel en bij de hulpbronnen die we daarvoor kunnen inzetten. Hoop is één van de allerbelangrijkste krachten bij een herstelproces. We gaan samen op zoek naar manieren waarop we hoopvoller in het leven kunnen staan.

In de derde sessie brengen we beide thema’s samen en gaan we na hoe muziek kan bijdragen tot het herstelproces. Muziek verrijkt het leven, beschermt tegen aftakeling en speelt vaak een grote rol bij herstel. Aan de hand van verschillende werkvormen gaan we na hoe muziek hoofd en hart verbindt, herinneringen oproept, hoop, kracht en troost kan bieden.

De laatste sessie hernemen we het huiswerk en focussen we op humor en muziek. De deelnemers mogen deze bijeenkomst ook zelf mee invullen. We kunnen samen zingen, bewegen op muziek en/of gewoon luisteren en genieten.

Lesgevers zijn Mieke Castelein en Ellen Bosma

Deel dit artikel:

Dinsdag 18 en 25 maart, 1 en 22 april, telkens van 14.00 tot 16.30 uur

Klein Verhaal
Sint-Sebastiaansstraat, 16,
8400 Oostende

28
Ontdek alles over regio Noord-West-Vlaanderen