Over HerstelAcademie

Een HerstelAcademie voorziet een open cursusaanbod over diverse maatschappelijke thema’s, welbevinden en psychisch welzijn. De cursussen zijn kort van duur en leggen de nadruk op samen leren.

De Herstelacademie is een van de belangrijkste redenen waardoor ik weer hoop heb gekregen.

– Filip

Terug met goesting bezig zijn…

De HerstelAcademie richt zich in de eerste plaats tot iedereen die wil werken aan zijn psychisch herstel. Daarnaast staat ons aanbod open voor elke geïnteresseerde burger die hieraan wil bijdragen: naasten, vrienden, familieleden en (toekomstige) hulpverleners.

Je kan een cursus volgen voor, tijdens of na hulpverlening.

Inschrijven doe je naar eigen wens. Iedereen kan deelnemen.

De cursussen zijn laagdrempelig en toegankelijk.

Ervaringskennis en professionele kennis

De cursussen worden telkens begeleid door een trainer met persoonlijke ervaring, en een trainer met professionele kennis. De kennis uit ervaring is even belangrijk als de kennis van een professional of zorgverlener. Het idee is dat beide elkaar kunnen versterken.

“Wat me steeds weer raakt is hoe open mensen kunnen praten, hoe warm ze daarin ontvangen worden en de verbinding en kracht die daardoor ontstaat.”

Een veilige plaats

De groepen zijn klein. Aan het begin van de cursus worden telkens groepsafspraken gemaakt. De cursisten spreken af om met respect naar elkaar te luisteren. Binnen de groep kan er open gesproken worden, maar buiten de groep is privacy de regel.

De HerstelAcademie is een veilige plaats. Iedereen zit in dezelfde sloep.

Vind je het te spannend om alleen naar de cursus te komen? Het is mogelijk om samen met een vriend of hulpverlener (de studiebuddy) naar de cursus te komen. Vermeld dat bij je inschrijving.

Wat vinden anderen van de HerstelAcademie?

“Iedereen kan aan bod komen met zijn ervaringen, iedereen heeft inspraak en iedereen helpt iedereen… Fantastisch toch!!!”

“Het horen en luisteren naar verhalen van anderen werkt herstellend”.

“De HerstelAcademie voelt aan als een plek waar je binnen mag stappen via de achterdeur. De informele sfeer, het contact met anderen, erkenning krijgen en herkenning voelen; dit alles voelt als een warme, veilige plek.”

“Deelnemen aan cursussen van de HerstelAcademie voelt als een warm dekentje! Er is ruimte om mezelf te zijn, hier hoef ik geen maskers op te zetten.”

“De trainers zijn zeer geduldig, luisterend, respectvol, informatief, deskundig, aangenaam…”

Wil je graag meer te weten komen over de HerstelAcademie? Psyche ontwikkelde er een e-learning over.